Mennyi idő alatt készül el egy honlap?

Nagyon változatos az ügyfélköröm, azonban egy kérdést majdnem mindig feltesznek. “Mennyi idő, mire kész lesz a weboldalam?” Mit is jelent, hogy kész? Egy honlap olyan, mint egy családi ház, mindig kell valamit csinálni rajta. De tekintsük úgy a kérdést, hogy mennyi idő alatt készül el egy weblap a nulláról arra a pontra, ahol már használható és ügyfelek/vásárlók látogathatják. Nos, ez nagyon sok tényezőtől függ, az ügyfél rendelkezik-e a tartalmakkal, valamint elképzelésekkel a honlapkészítéssel kapcsolatban.

holnapkészítés_honlap_keszites

Először is nézzük meg a lépéseket.

1. Az ügyfél tájékozódik a lehetőségeiről

Amikor valaki úgy dönt, hogy honlapot szeretne, több lehetősége is van:

 1. Először is, hogy saját magának elkészíti a honlapot, az eredmény a szaktudásától függően alakul, legtöbbször azért nem az igazi. Fontos még megjegyezni, hogy súlyos problémák esetén, szintén szakértőt kell alkalmazni, ami növeli az elkészülési időt.
 2. Szokott lenni minden családban, aki hallott már olyanról, aki látott már honlapot készíteni, ilyenkor megkérik őt, ingyen vagy jutányos áron el is készíti a kívánt honlapot. Ennek a megoldásnak az eredménye szintén a tapasztalattól függ. Azt nem szabad elfelejteni soha, semmilyen téren, ahogy a közmondás is tartja: “olcsó húsnak híg a leve”, valamint nem elhanyagolható, hogy általában az is igaz, hogy ami először olcsó, az nem biztos, hogy a végén is az.
  Több ügyfelemnél tapasztaltam, hogy ilyen együttműködés után kerestek meg.
 3. Az utolsó megoldás pedig, hogy profira bízzuk. Csak, hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzetünk, itt is kettéválik:
  • Szabadúszóra bízzuk a honlapunk elkészítését
  • Ügynökséget bízunk meg a honlapunk elkészítésével

Ebben az esetben az leendő honlap tulajdonos úgy dönt, hogy inkább egy kompromisszummentes megoldást szeretne, gyorsabban.

Side note: Ebben a blogposztban nem tárgyaljuk ki, hogy miszerint érdemes honlapkészítőt találni, arra hamarosan egy következő posztban részletesebben kitérünk.

2. Kapcsolatfelvétel

A kapcsolatfelvétel többféleképpen létrejöhet, telefonon, emailen, kapcsolati form-on keresztül, a lényeg, hogy felvesszük így-vagy úgy a kapcsolatot a honlapkészítővel.

3. Igény felmérése

Amikor beérkezik hozzám egy érdeklődés, én minden esetben felmérem az ügyfél igényeit a honlappal kapcsolatban.

Fontos: Mielőtt felkeresünk egy honlap készítéssel foglalkozó szakembert, gyűjtsünk össze pár adatot a könnyebb és gördülékenyebb közös munka érdekében, ezzel felgyorsítva azt:

 • többnyelvű honlap lehetősége
 • kereső és sebességoptimalizálás igénye
 • későbbi igények (pl.: webshop-ra bővülés)
 • tartalmi elemek (képek, szövegek, videók, stb.)
 • honlap stílus elemek (színek, stílusok, esetleg betűtípusok, stb.)
 • pár weboldal, ami tetszik
 • domain név
 • funkciók (kapcsolati űrlap, beágyazott videók, stb.)

Minden fejlesztő szívesen segít ezekben a témakörökben, azonban a honlap elkészítésének az idejét drasztikusan csökkenteni lehet, ha határozott elképzelésekkel állunk a honlapkészítő előtt.

4. Árajánat küldése

Az eddig begyűjtött információk és egy viszonylag rövid (max. fél óra) telefonbeszélgetés után, elküldök egy egyénileg személyreszabott árajánlatot, amiben részletezve vannak a “tételek”. Remélhetőleg ez a lépés sikeresen zárul, amennyiben igen, jöhet is a következő pont.

4.1 Domain és Tárhely vásárlása

Ez a lépés teljesen opcionális, ugyanis ha már rendelkezel domainnel és tárhellyel, akkor erre nem is lesz szükséged.

5. A honlap látványtervének készítése

Miután az ügyfél elfogadta az árajánlatot, én a rendelkezésre álló adatokkal elkészítem a weblap látványtervét. A legtöbb esetben már rögtön a honlap tárhelyén tervezem meg a honlapot, így az ügyfél a saját domain-ján keresztül, mindenféle letöltés nélkül láthatja. (ezt hivatkozás formájában küldöm el az ügyfélnek) Azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy miután elküldtem a weboldal látványtervét, akkor az az ügyfélen múlik, hogy mikor tekinti meg azt. Ilyenkor nem szerencsés sokat halogatni a megtekintést, ugyanis a projekt pont annyival csúszik. Az honlap látványterv első megtekintése az egyik legfontosabb része a folyamatnak, ugyanis a fejlesztő ezen a ponton kapja meg a visszajelzést, hogy a projekt haladhat az elkészített dizájn szerint.

6. Változtatások

Amennyiben az 5. fázisban nem volt az ügyfél számára megfelelő a honlap látványterve, az módosításra kerül. Itt is van pár pont, amivel hihetetlenül sok idő el tud menni. Nézzük őket:

 1. a változtatási javaslatok külön, napok múlva lesznek elküldve
  • Addig a fejlesztő nem tud a honlapon dolgozni
 2. az elkészített honlapon a változtatásokat az ügyfél későn nézi meg, így későn érkezik reagálás

Nem szeretném más idejét beosztani, azonban a honlapkészítés egy jól koordinált csapatmunka eredménye. Amint a webes elküldi az első verziókat, vessünk rá egy pillantást, nem több, mint 5 perc, azonban a projekt időtartamát rövidíti.

7. Elkészül a honlap és az ügyfél megkapja a bejelentkezési lehetőségeket

Ha mind a 6 lépés lezajlott, az ügyfél meg is kapja a kulcsrakész honlapját, annak a belépési adataival együtt. Ezen a ponton érdemes lehet elkezdeni gondolkozni, hogy miként lesz a honlap a nagyközönség felé tálalva.
Nos erre több módszer is van:

 1. Organikus elérés: Ez annyit jelent, hogy hirdetés nélkül a Google keresője kihoz minket, mint találat.
 2. Fizetett Hirdetés: Több fajtája van, mi most elsősorban az online megoldásokra fókuszálunk
  • Google Ads: A Google Keresőjében előkelőbb hely érhető el, amennyiben az ember fizet. Ennek az összege, a hirdetéskezelő szakértelmétől, az iparágtól és az optimalizálási pontszámtól függ.
  • Facebook hirdetés

Összegzés

A honlap készítés folyamata eltérhet, azonban nagyrészt ezekből épül fel. Nagyon fontos, hogy tekintsünk erre a folyamatra csapatmunkaként.

Konklúzió

Akkor térjünk rá az időre. Amennyiben az összes pontnál elkerültük a hibalehetőségeket, egy egyszerű oldal elkészítése kevesebb, mint egy hét, viszont minél bonyolultabb, összetettebb egy honlap annál több idő. Egy bemutatkozó honlap elkészítési ideje megközelítőleg kevesebb, mint egy hét, egy üzleti honlap elkészítése (aloldal számtól függ), nagyjából 1-4 hét között van. Egy összetettebb webshop esetében már inkább hetekről, hónapokról beszélhetünk. Persze minden esetben érdemes megkérdezni már a közös munka elején, hogy mennyi időre számíts.

Kiemelt partner: https://www.roskamate.hu
Honlapkészítésbe kezdenél? Keress bátran!

Szólj hozzá!

Várj még!

Ne menj még
Sehova! :)

Kérj egy fél órás ingyenes konzultációt, bármiféle elköteleződés nélkül!